Renoveringen av rörradio Zenith 6A223 – del 2

Här är skalan för exportmodellen av 6A223:

Och så här ser den ut upplyst, lite vattenbaserad glasfärg på baksidan gör underverk:

I radion sitter det tre stycken 1W motstånd, samtliga har någon gång blivit överhettade och färgen har kracklerat på dom. Värdet på motstånden har dragit iväg mer än 20% från originalvärdet. Jag har nu gjutit av ett av motstånden och skapat tre nya från formen. Originalmotståndet syns längs ner till vänster och de tre nya vita till höger.

Jag for iväg och köpte matt hobbyfärg och målade motstånden i rätt färg. Resultatet blev verkligen bra.

Nu var det dags för byte av vaxkondingarna. Här sitter en som ska mätas och ”stoppas om”.

Här ligger kondingen på operationsbordet och väntar på att värmas upp med en varmluftspistol:

Värm upp kondingen till vaxet börjar ”koka”, håll i kondingen med en arbetshandske och dra ut innehållet

Ta en modern kondensator, öka diametern med vanligt tillklippt A4-papper och stoppa in i pappröret

Fyll upp med vanligt smältlim

När limmet torkat tar ni lite av det överflödiga vaxet på den urtagna kondingen och smälter det på varje ände av kondingen

Kan ni se vilken/vilka kondingar som är bytta och vilken/vilka som inte är det. Notera att motståndet är det nya som jag visat tidigare i tråden, nu målat och klart.

Jag testade jag att skriva ut på vattendekalpapper via laserprinter. Skrev man ut med papperstyp transparent blev resultatet ganska bra:

Det var betydligt svårare att få på det på kondensatorn utan att skrynkla till det. Ett lager matt lack borde göra susen, burken ska inte vara högglanspolerad

Det ser bra ut monterat på chassiet

Det var dags att stoppa i nya elektrolyter i den gamla kannan. Tre nya limmades samman och ny tyg-kabel löddes på.

Ner med allting i kannan tillsamman med massor av smältlim och sist på med en liten bit kartong.

Här är en bild på chassiet där samtliga vaxkondingar är bytta och de omgjutna motstånden är på plats.

Det var dags att starta upp radion. Jag kopplade in variacen och började skruva upp spänningen. Inga överraskningar, när jag hade full spänning hade jag lite visslingar i högtalaren. Jag lät den stå på i 10 minuter, ingen strömökning eller rök.
Jag tog bort variacen och försökte trimma radion. Det gick inte. Jag hade bara visslingar och”motorbåt” i radion. Hmmm, jag började mäta spänningar, det såg inte bra ut. Inget stämde. Jag började kontrollera kabeldragningar och lödningar, men hittade inga fel.
Till sist började jag riva av mf-burkarna för att kolla att det inte var avbrott någonstans, för att få av en av dom var jag tvungen att löda av toppkontakten som sitter på kabeln till röret.

Det var då jag såg det……. hela rummet ekade av svordomar och jag fick gå ut ett tag så förbannad jag var……
Jag hade satt toppkabeln för oscillatorn på mf-röret och vice versa. Hur j-a dum får man vara att man inte kollar det först?
Nåja, efter att ha korrigerat detta så fungerade radion ganska bra, det är lite kvar att göra då jag fortfarande har lite visslingar på låga AM-bandet.

Jag tillverkade en jigg för något år sedan som jag använder när jag testar och fixar radioapparater. Här är en bild på Zenithen där den sitter monterad i jiggen

Här är radion monterad i sitt originalhölje. Lådan kommer att slipas ner och lackas om i de rätta färgerna. Skalan sitter lite snett, det kommer att fixas till tillsammans med lite småpyssel som återstår.