Renoveringen av en rörprovare AVO MkIII – del 3

Nu var det dags för tumhjulet. Det var ganska skitigt och gick väldigt trögt att ställa in de olika hjulen. Vad jag kunde se så var där något grönt smetigt på vissa av kontakterna. Jag misstänkte att någon tidigare ägare använt någon form av kontaktspray för att smörja upp hjulen. Tyvärr hade det förvärrat situationen då man troligtvis använt sig av fel sorts spray.

Jag tog ett djupt andetag och gav mig ut på okänt vatten när jag försiktigt började skruva isär tumhjulet. Det visade sig att jag hade rätt, samtliga kontaktytor var kraftigt belagda med fett, olja och sot. Jag körde alla metalldelar i ultraljudstvätten tillsammans med rengöringsvätska, vattnet blev otroligt grumligt efter den tvätten. Allt fett och sot försvann men all oxid var kvar. Gammal hederlig Svinto fixade det.

Efter ultraljud, Svinto och neutraliseringbad i destillerat vatten fick alla delar ligga 15 minuter i ugnen på 75 graders värme. Detta gjorde att all fukt försvann. Att skruva ihop tumhjulet gick ganska fort, Vilken skillnad, nu går det att ställa in utan våld. En kontrollmätning gjordes, allt var OK.

Jag är ganska nöjd med resultatet, tyvärr försvann nästan all färg som var i siffrorna, men det är ett mindre problem som jag fixar till nästa fototillfälle.

Innan delningen.
Här syns det gröna ’gegget’ och hur oxiderade kontakterna är. Cirkeln av pinnar är en del av kontakten
Här har jag tagit av fem hjul, fyra återstår.
Slutresultatet, här syns att färgen i siffrorna har mattats av betydligt.